четвъртък, 26 май 2011 г.

Мост еднодръвка

Мостът „еднодръвка” е изграден над река Сивек, в Етъра. Уникалната, изцяло дървена конструкция се вписва чудесно в цялостната архитектура на музея, разположен 8 км. южно от гр. Габрово. Изграден по идея на Лазар Донков, АЕК "Етър" е първият и единствен по рода си музей в България. Музейните експозиции и Занаятчийска чаршия представят архитектурата, бита и стопанското минало на Габрово и Габровския край през Възраждането - втората половина на ХVІІІ в. и ХІХ в. Това е време, когато в града се развиват над 26 занаята.

петък, 15 април 2011 г.

Мост на занаятите

Грънчаркият мост е над река Синкевица, до сградата на Драматичен театър Габрово. Носи името на Грънчарската махала, както се е наричал района, когато моста е построен.  В четирите края на моста са представени типични за Габрово занаяти чрез скулптурните композиции “Текстилци” (автор Младен Миладинов), “Кожари” (автор Димитър Димитров), “Грънчари” (автор Величко Минеков) и “Строители” (автор Васил Радославов). Заради бронзовите склуптури моста получава името и е по-популярен като Мост на Занаятите.
През Мостът на занаятите  минава карнавалното шествие на Карнавал Габрово.

Строители

Грънчари
Текстилци
Кожари

четвъртък, 31 март 2011 г.

Мост Христо Ботев

Мостът се намира на ул. Христо Ботев, в Габрово, над река Янтра. В единият му край се събират улици "Христо Ботев", "Орловска" и "8 март", а ако продължите в противополижната посока ще излезета на площада до хотел "Янтра" и гарата.

В четирите края на моста има композиции, напомнящи героичните борби на българският народ за национално освобождение. Четирите каменни барелефа на Секул Крумов и Борис Кадийски, напомят стихотворението на Христо Ботев - "Хаджи Димитър".






неделя, 20 февруари 2011 г.

Падалският мост

През 1855г. е построен Падалският мост. По настояване на габровци, заради разширението на селището по левия бряг на Янтра от султан Абдул Меджид е създаден този мост. Отново през 90-те години на ХХ век е съборен. От лявата страна на моста се вижда една кожарска фабрика / кожарска "Братя Калпазанови"/ днес Дом на хумора и сатирата.

Снимката е датирана от първите десетилетия на ХХ век.

Бичкинският мост

Бичкинският мост е построен през 1882г. /по информация от други източници 1871-1872г./ от един от учениците на Уста Кольо Фичето - майстор Минчо Стоянов. По онова време е свързвал двата бряга на река Янтра в село Бичкиня. През 90-те години на ХХ век след много неуспешни опити е взривен. С това деяние Габрово загуби още едно архитектурно чудо от Възрожденският период.


Снимката е от периода на голямото наводнение през 1991 година.

събота, 29 януари 2011 г.

Мост на изкуствата

Мостът на изкуствата е построен над река Синкевица. Намира се зад Дома на културата "Емануил Манолов", до комплекс "Алеко". Точно след него е паметника на Чардафон.
В четирите му края има 4 грациозни скулптури от бял камък изваяни от склуптора Величко Минеков.
Склупторите изобразяват музата на музиката, театъра и танца. Четвъртата, е символ на плодородието.





събота, 22 януари 2011 г.

Мостът зад Тетъра

Мостът зад сградата на Драматичен театър "Рачо Стоянов" Габрово, габровци наричат мостът с лъвовете. Той е построен над река Синкевица и е успореден  на река Янтра. Това е мястото, където двете реки се събират в едно. От него могат да се видят още няколко емблематични за града моста - на занатите, Игото, Баев - стар и нов. На моста има 4 склуптори на лъвове, изработени от бял врачански камък, всеки от които държи по един от символите на град Габрово.


Символизира наковалнята на Рачо Ковача

Книгата - Габрово, като люлка на българското образование

Водно колело, задвижвано от вода - символ на занаятите.
Този знак е на два от монументите,
за да бъдат почетени двете реки-Синкевица и Янтра.

неделя, 12 декември 2010 г.

Мостовете в Габрово

Габрово възниква като средновековно селище. Крепостта "Градище" в близост до града, имала за цел да охранява и спира варварските нашествия.
С разрастването на Габрово и развитието на занаятите, търговията и промишлеността, се налага градът да се разрастне от двете страни на река Янтра, както и около нейните притоци. От 18 до 20 век в Габрово са построени повече от 20 моста.
По популярните габровски мостове са:
  • Баев мост
  • Конашки мост
  • Игото
  • Горнокрайски
  • Падалски
  • Шиваров
  • Бичкински
  • Хаджицонев
  • Грънчарки
  • Хаджицоневски

неделя, 12 септември 2010 г.

За Габрово казват...


Осемте чудеса на Габрово

Паметник в реката – паметник на Рачо Ковача на остров в река Янтра.

Космос на земята – заведение на 20-ия етаж на най-високата сграда - кафе „Космос“(от няколко години вече не съществува).

Кораб в гората – постройката на болница за белодробни заболявания, има формата на кораб.Построена е от Пенчо Семов, габровски индустриалец. Намира се в гориста местност в кв. "Дядо Дянко". Габровци я наричат „Парахода“.


Дърво насред пътя – столетно дърво в близост до паметника на Рачо Ковача, на ул. "Скобелевска".



Стълба за никъде - стъпала сред дърветата (в близост до Дома на културата.

Планета Габрово (Астероид 2206-Габрово) - открита е малка планета, кръстена Габрово и регистрирана под № 2206.


3 мадами под водата - композиция от три голи, къпещи се жени, държащи риба в шадравана пред хотел „Янтра“.

Конниците, които са на покрива на Дом на културата "Емануил Манолов".


Два моста един до друг над реката. Баевият мост.

Блога на Мостовете в Габрово

Добре дошли в специализирания блог за мостовете в Габрово.